Kağıt ortamda düzenlenen ve muhafaza edilen sevk irsaliyelerinin, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan kanun ve mevzuatlar çerçevesinde elektronik ortamda oluşturulmasını, alıcısına iletilmesini, muhafaza ve ibraz edilmesini sağlayan yazılım sistemidir.
Yeni bir belge türü olmayan e-irsaliye, kağıt ortamdaki sevk irsaliyesi ile aynı hukuki değere sahip elektronik bir belgedir. Taraflar arasında hızlı, güvenilir ve doğru veri alışverişi yapabilmek amacıyla geliştirilmiştir.
Gönderim maliyeti yoktur.
İrsaliyenin oluşturulması, gönderilmesi, doğrulanması ve onaylanması birkaç dakika içerisinde tamamlanır.
Gerektiğinde irsaliyelerin ibrazı kolay ve hızlıdır.
Anlık veri transferi ile hata ihtimali en aza indirgenir.
e-irsaliye, sevk işlemine başlanmadan önce alıcısına iletilmek zorunda olduğundan, herhangi bir uyuşmazlık, daha sevk başlamadan tespit edilir ve engellenir.
İrsaliyelerin elektronik ortamda saklanması ile ihtiyaç duyulan her an, internet erişimi olan herhangi bir cihazdan irsaliyelere kolaylıkla erişim sağlanır.
İrsaliyelerin elektronik ortamda saklanması ile arşivleme için harcanan maliyetleri minimuma indirgenir.
İrsaliye sürecinin elektronik ortamdan yönetilebiliyor oluşu sayesinde raporlama işlemlerinde kolaylık sağlanır.
Matbu irsaliye hazırlama gerekliliğini ortadan kaldırarak zamandan, kaynaktan ve maliyetten tasarruf sağlanır.
Kağıt irsaliye oluşturmak için kesilen ağaç sayısı azaltılarak çevre koruması sağlanır.
Şablon tasarımının kesilmemiş irsaliyeleri etkilememesi sayesinde, şablon üzerinde değişiklik yapılmak istendiği an değişiklik yapılabilir. Benzer durumda kağıt irsaliyede olacağı gibi onlarca matbunun çöpe gitmesi engellenmiş olur.
GİB Özel Entegrasyon izni alan ilk firmalardan biri olan Crs Soft, teknik yeterliliğe sahip bilgi işlem sistemi vasıtası ile e-irsaliye uygulamasına gönüllü olarak kayıt olmak isteyen kullanıcılara, e-irsaliye altyapısı ile elektronik ortamda sevk irsaliyesi gönderme, alma ve saklama hizmeti sunmaktadır.
e-irsaliye uygulamasından web servisler ya da web portalımız aracılığıyla yararlanabilirsiniz. Web Portal; İrsaliye Gönderme, Alma, Onay, Kısmi Onay ve Red gibi işlemlerinin kolaylıkla yapılabileceği kullanıcı dostu bir portal arayüzü ile geliştirilmiştir.
e-dünya e-irsaliye hizmeti ile;
yukarıda bahsi geçen tüm işlemler elektronik ortamda hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleşitirilebilir. Bunlara ek olarak e-dünya portalı müşteri talep ve beklentileri doğrultusunda mevcut teknik ve mevzuatlar açısından da sorun yaratmayacak şekilde sürekli olarak güncellenmektedir.
e-dünya e-irsaliye özel entegrasyon hizmeti; güçlü, hızlı, güvenilir çözüm, zaman tasarrufu, izlenebilir bakım ve anlık destek hizmetleriyle, temel ilkesi olan müşteri memnuniyetini artırmaktadır.
e-dünya e-irsaliye özel entegrasyon hizmeti ile diğer tüm çözümlerinde olduğu gibi kullanıcıların bilgileri ve etik değerleri güvence altına alınır, korunur ve saklanır.
e-dünya, e-irsaliye uygulamasından özel entegrasyon yöntemi ile faydalanmak istemeyen kullanıcılara doğrudan entegrasyon danışmanlık hizmeti de sağlamaktadır.
e-irsaliye ile ilgili daha detaylı bilgiye sahip olmak için tıklayınız.
e-irsaliye sistemi, kağıt ortamda kesilen, iletilen, saklanan ve ibraz edilen irsaliye süreçlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesini sağlayan sistemdir.
Hayır, e-irsaliye sadece sevk irsaliyesini kapsamaktadır.
Gelir İdaresi Başkanlığı; 19.10.2019 tarihinde Elektronik belgeleri düzenleyen 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ni Resmi Gazete’de yayınlamıştır. Bu doğrultuda;
e-İrsaliye uygulamasına 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile kendilerine e-İrsaliye uygulamasına geçme zorunluluğu getirilen aşağıda belirtilen mükelleflerin mezkur Tebliğde belirtilen sürelerde e-İrsaliye uygulamasına geçmek zorundadırlar. Aşağıda belirtilen mükelleflerin e-İrsaliye uygulamasına dâhil olmaları ve düzenleyecekleri sevk irsaliyelerini 509 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde “e-İrsaliye” olarak düzenlemeleri ve uygulama kapsamındaki mükelleflerden alacakları sevk irsaliyelerini de “e-İrsaliye” olarak almaları zorunludur.
Ayrıntılı Bilgi İçin:
https://ebelge.gib.gov.tr/dosyalar/kilavuzlar/e-Irsaliye_Uygulama_Kilavuzu.pdf
https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/mevzuatek/vukteb509.pdf
https://ebelge.gib.gov.tr/dosyalar/509_s.VUK_GT_Kapsaminda_Uygulamalara_Gecis_Takvimi_Tablosu_(3).pdf
e-İrsaliyenin aynı matbu sevk irsaliyesinde olduğu gibi malı taşıyan ya da taşıttıran tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda malın satıcı tarafından taşındığı ya da taşıttırıldığı durumda satıcı, alıcı tarafından taşındığı ya da taşıttırıldığı durumda alıcı tarafından e-İrsaliye düzenlenecektir. Bununla birlikte malın bir kargo ya da lojistik firması uhdesinde bulunan depolardan sevk edildiği durumlarda, e-İrsaliye malı taşıyan lojistik firması tarafından da düzenlenebilecektir.
Elektronik ortamda oluşturulan irsaliyeler, kaynaktan ve depolama alanından tasarruf sağlar.
1 Ocak 2018 tarihinden itibaren e-irsaliye sistemi kullanılmaya başlanmış olup 19.10.2019 da Resmi Gazete’de yayınlanan 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğin’de geçiş yapılması gereken mükellef gruplarına yer verilmiştir.
Ayrıntılı Bilgi :
https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/mevzuatek/vukteb509.pdf
https://ebelge.gib.gov.tr/dosyalar/509_s.VUK_GT_Kapsaminda_Uygulamalara_Gecis_Takvimi_Tablosu_(3).pdf
e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı mükelleflerce mal sevkleri için uygulamaya başladıkların ayın sonundan itibaren tüm müşterilerine e-İrsaliye düzenlenmesi zorunludur.
Bu kapsamda alıcısının malın sevki sırasında bilinmediği durumlarda, matbu sevk irsaliyesinde olduğu gibi, muhtelif müşteriler adına olmak üzere “Muhtelif Müşteriler” tipinde e-İrsaliye düzenlenecek olup, VKN/TCKN alanına 5555555555 yazılmak, Ad-Soyad/unvan bölümüne “muhtelif müşteriler” yazılmak suretiyle e-İrsaliye düzenlenecektir. Ayrıca malın alıcısının biliniyor olmasıyla birlikte, alıcının e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı olmadığı durumda da matbu kağıt sevk irsaliyesi yerine elektronik ortamda e-İrsaliye düzenlenecektir. Söz konusu e-İrsaliye doğrudan alıcının bilgilerine göre düzenlenecektir. Buhallerde düzenlenen e-İrsaliyeler, kullanılan yöntem ya da özel entegratörün sunmuş olduğu sistem dahilinde “3900892152” VKN’li “Gelir İdaresi Başkanlığı e-İrsaliye Sanal Alıcı”sına gönderilecektir. Söz konusu alıcısının e-İrsaliye sistemine kayıtlı olmadığıdurumlarda düzenlenen e-İrsaliyeler alıcısına sistem içinden iletilmeyecek olup, düzenleyicisitarafından diğer elektronik ortamlar vasıtasıyla ya da kağıt çıktı verilmek suretiyle teslim edilecektir.
Yeterlidir fakat sevkiyat yapılan araçta tüm sevki kapsayan e-irsaliyenin elektronik görüntüsünün ya da kağıt çıktısının bulunması gereklidir.
Hayır, irsaliye yanıtının gönderilmesi alıcının isteğine bağlıdır.